Technische uitdagingen voor internetprivacy

Het internet is niet ontstaan met privacy in het achterhoofd. Sterker nog, de protocollen die de fundering van het internet vormen zijn niet anoniem.
Het is een gewoon een kwestie van computers die elkaars adressen kennen om data uit te kunnen wisselen. Zo kan bijvoorbeeld elke webserver uw IP-adres detecteren.
Een webserver kan nog meer detecteren: De website waar u vandaan komt, het programma dat u gebruikt om over het internet te surfen en uw besturingssysteem.
Ook is het mogelijk om te achterhalen welke beeldschermresolutie, plugins en dergelijke u gebruikt.

Wat onthult uw IP-adres over u?

Uw IP-adres vertelt de locatie waar u het internet op gaat. Het IP-adres kan gebruikt worden om uw ISP (Internet Service Provider) te detecteren,
het netwerk van uw werkgever, uw school of van een openbare locatie als de bibliotheek.
Hoewel een IP-adres u niet persoonlijk vertegenwoordigt, is het wel een uniek nummer dat de digitale ID vormt van uw computer, als u online bent.
Het is mogelijk om uw IP-adres te verbergen door middel van een anonieme proxy server, zoals ProxySnel.nl. Een proxy fungeert als tussenpersoon,
het regelt de communicatie tussen uw pc en het internet. Een anonieme proxy gebruikt zijn eigen IP-adres, in plaats van uw IP-adres.

Informatie over privacy, censuur en allerlei andere dingen op en rond het internet:
Logo